Modeltekenen

Een kind maakt een tekening van het zonnestelsel. Met een druk op de knop komt de tekening tot leven en begint de aarde om de zon, en de maan om de aarde te draaien. Op basis van een simpele tekening heeft het kind zelf een wetenschappelijk model gemaakt.

Onze software SimSketch maakt het mogelijk tekeningen tot leven te laten komen in de vorm van een computermodel. Het doel hiervan is kinderen in de leeftijd van 10-15 kennis te maken met het idee van wetenschappelijk modelleren.

In wetenschappelijk onderzoek nemen modellen een centrale plaats in. Het weer, het klimaat, de economie, elementaire deeltjes, ecologie,; wat het onderwerp ook is, wetenschappers maken er modellen van om dergelijke zaken beter te begrijpen. Het hebben van kennis over de aard van modellen en hun beperkingen is belangrijk. Zo worden bijvoorbeeld de voorspellingen van het KNMI en het CPB met behulp van modellen opgesteld. Deze modellen zijn gebaseerd op veronderstellingen en dragen daarom een bepaalde mate van onzekerheid met zich mee.

In deze aanpak gaan leerlingen aan de slag aan de hand van een vraag, zoals “hoe zit het zonnestelsel in elkaar?”. In een dergelijk geval helpt het vaak om een tekening te maken van de zon, de planeten en hun manen. Het kan nog beter helpen als je deze tekening vervolgens tot leven kan laten komen om zo te zien hoe de planeten ten opzichte van elkaar bewegen. Je tekening wordt op deze manier een model van het zonnestelsel. Onze “SimSketch” software maakt het mogelijk een op het scherm gemaakte tekening tot leven te wekken door een simulatiemodel te genereren en te koppelen aan de onderdelen van de tekening. Deze technologie kan worden ingezet bij het maken van modellen voor een variëteit aan onderwerpen en vragen uit de natuurwetenschap en techniek. Hierbij worden vragen opgesteld die basisschoolleerlingen aanspreken, zoals: “Hoe verspreidt een griepepidemie zich?”, “Hoe ontstaat een file?”, en “Hoe kan het dat de aarde opwarmt?”. De computerprogramma’s die onze onderzoeksgroep ontwikkelt, maken het voor iedereen mogelijk om wetenschappelijk te modelleren door te tekenen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>